Burnout

Vroeger dacht men dat rust voldoende was om van stress en een burnout te herstellen. Tegenwoordig is bekend dat naast rust, een actieve aanpak nodig is om goed te herstellen van een burnout.

In beweging blijven en een gezonde balans vinden tussen actief en ontspanning is daarbij een hele kunst. In therapie leer je om deze gezonde balans te ontwikkelen minder gestrest te zijn en actief met je burnout klachten aan de slag te gaan.

Het herstel van een burnout verloopt in drie fasen. In iedere fase zijn er dingen die je kunt doen om het herstel van een burnout te bevorderen.

 

Afspraak maken of meer informatie?

Contactformulier06-48115597rfh.tobe@gmail.com

 

 

Eerste fase bij het herstellen van een burnout

In de eerste fase leer je inzien en accepteren dat je overspannen bent. Rust en ontspanning zijn belangrijk in deze fase. Meestal ervaar je een chronische vorm van spanning en weet je niet meer goed hoe je tot ontspanning kan komen.

Als je de stresssignalen langdurig van jou lichaam en geest hebt genegeerd zal je vecht-vlucht systeem behoorlijke geladen zijn. Het kan dan heel erg moeilijk zijn jouw vecht-vlucht systeem weer te ontladen.

 

Je kan een burnout als een enorme spanningspiek zien, waardoor de stoppen zijn doorgeslagen.

Als je nog niet eerder zo’n spanningspiek hebt ervaren, ben je meestal zo van slag dat je niet helder meer kan denken en moeilijk tot actie komt.

Daarom is het belangrijk om te realiseren dat beweging juist in deze fase zeer belangrijk is om je lichaam en geest weer “op te starten”. Door in beweging te komen ontlaad je weer je vecht-vlucht systeem en zal je algehele stressniveau dalen. Daarnaast komen de stofjes in de hersenen weer meer in balans zoals adrenaline, dopamine en cortisol etc.

Yoga en mindfulness kan in deze fase helpen. Zonlicht is daarnaast ook zeer belangrijk om een gezond dag-nacht ritme te houden. Het spectrum van zon-licht kan eventueel worden nagebootst door een lichttherapie lamp.  Probeer in ieder geval elke dag minimaal 30 minuten naar buiten te gaan en kom in beweging. Ga een rondje fietsen of maak een wandeling.

 

Tweede fase bij het herstellen van een burnout

In de tweede fase ga je mogelijke oorzaken van spanning (verplichtingen, problemen en gebeurtenissen) op een rijtje zetten. Het is belangrijk om te leren herkennen hoe je normaliter met spanning omgaat.

Wat meestal kenmerkend van een burnout is, dat je weinig met je gevoelens bezig ben en wat je wil, maar vooral met wat je allemaal moet doen. De balans is zoek tussen willen-moeten en geven-nemen.  Daarna ga je oplossingen bedenken voor eventuele moeilijkheden en problemen waar u tegenaan bent gelopen.

 

Derde fase bij het herstellen van een burnout

In de derde fase ga je aan de slag met de aangeleerde technieken. U gaat uw normale bezigheden weer geleidelijk oppakken.

 

Belangrijk bij het herstellen van een burnout

Zicht hebben op valkuilen

In mijn praktijk begeleid ik je zo dat je je eigen leven weer op de rails krijgt en dat je in de toekomst niet in dezelfde valkuilen zal stappen.

Daarbij geef ik je informatie over wat een burnout is en samen ontrafelen waarom jij een burnout hebt ontwikkeld. Samen zetten we de stappen uit wat je nu dient te doen om zo spoedig en gezond mogelijk te herstellen van jouw burnout.

 

De driehoek herkennen, erkennen en verkennen

Welke gebeurtenissen en acties hebben ervoor gezorgd dat je nu burnout klachten hebt. Zelf inzicht ontwikkelen door te weten welke persoonlijke eigenschappen je hebt.

Weten wat je krachtig maakt en weten wat je valkuilen zijn.  een krachtig mens maken, als dat er achter deze eigenschappen valkuilen zitten verbonden. Verkennen waar je wel een geen invloed op hebt.

 

Stress ontladen met behulp van beweging

Door in beweging te komen zorg je dat je vecht-vlucht systeem wordt ontladen. Door in beweging te komen zullen de stress hormonen in het bloed langzaam weer tot normale niveaus komen. Doordat deze stresshormen minder worden zal je je veel beter gaan voelen.

 

Contact met lichamelijke en psychische gewaarwordingen

Bij een burnout heb je langdurige stress signalen van lichaam en geest genegeerd. Het is de kunst om weer aandacht te geven aan deze signalen zonder erin te verzuipen. Dus niet als een zombie op de bank gaan zitten, maar juist actief en passief afwisselen waarbij navoelen zonder te oordelen een zeer belangrijke techniek is.

Depressie

Depressie

Kort en krachtige uitleg om een depressie te herkennen. En 12 adviezen om goed van een depressie te herstellen.

Lees meer
Mindfulness verslaving

Mindfulness verslaving

Bij mindfulness leer je je aandacht richten en weer bewust keuzes te maken. Gedrag om te buigen en te stoppen met je verslaving. 

Lees meer
Zelfbeeld

Zelfbeeld

Ons zelfbeeld is heel belangrijk, het vormt de basis van ons handelen en het bepaalt hoe wij met andere communiceren.

Lees meer
Schematherapie

Schematherapie

Schematherapie geeft handvatten om gedrag te verklaren en te veranderen. Ouder-kind-wijze volwassene schema.

Lees meer
Burnout herstel

Burnout herstel

Een zoektocht naar herstel van burnout en overspannen zijn. Praktische tips voor de beste aanpak voor het herstellen van een burnout.

Lees meer

Praktijk gesloten
Heropening herfst 2024

Beste bezoeker / client,

De praktijk is gesloten wegens mijn sabbatical.

Na de zomer van 2024 wil ik mijn praktijkwerkzaamheden hervatten.
Dat zal zijn als ik een nieuwe ruimte heb gevonden en ingericht.

Als er een concrete openingsdatum is, zal dat hier vermeld worden.

Met hartelijke groet,

Rene Tobe

Praktijkhouder & therapeut

You have Successfully Subscribed!