Burnout herstel

Om te herstellen van een burnout is het belangrijk niet onderuitgezakt op de bank te hangen en maar blijft piekeren. Het is juist goed om bezig te zijn. Ga elke dag naar buiten en kom in beweging.

Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende tijd en rust neemt, om inzicht te krijgen waardoor je burnout en stress klachten zijn ontstaan. Meestal is het namelijk een chronisch proces, waarin je steeds minder met voelen bezig bent, en waarin je alleen nog maar aan het doen bent. De kunst is om voelen, denken doen weer in balans te krijgen.

Haptotherapie en psychosociale therapie helpt om van een burnout te herstellen. Je leert om vanuit je gevoel keuzes te maken. Meestal zit je in een patroon van heel veel moeten en doe je vooral wat je denkt.

Je gevoelslichaam is meestal in je leven ondergeschikte geworden. Haptotherapie helpt om je gevoel, je denken en je emoties weer in balans te brengen. En vanuit evenwicht ben je in staat de juiste keuzes te maken.

 

Afspraak maken of meer informatie?

Contactformulier06-48115597rfh.tobe@gmail.com

 

 

Negeer je burnout klachten niet

Het is niet aan te raden te lang door te lopen met burnout klachten. Accepteren dat je lichaam uitgeput is en herstel noodzakelijk kan moeilijk zijn, maar wel noodzakelijk. Het is belangrijk om te gaan realiseren dat het zo niet verder kan en dat er iets moet veranderen. Als je je ziek hebt gemeld is het belangrijk om in het begin vooral rust te nemen.

Doordat je langdurige je lichaamssignalen heb genegeerd is je lichaam uitgeput en jouw lichaam heeft tijd nodig om goed te herstellen. Geef jouw lichaam deze tijd. Dit betekent niet dat je na enkele weken niet weer langzaamaan kunt opbouwen, test de mogelijkheden voorzichtig uit en stem je daarop af. Te snel of te langzaam willen zijn beide niet goed voor je burnout herstel.

 

Zoek specialistische hulp bij burnout herstel

Als je burnout klachten hebt is het verstandig om naar jouw huisarts of bedrijfsarts te gaan en hulp te zoeken die gespecialiseerd is in burnout klachten.

Uit de praktijk blijkt dat het herstel langer duurt als je niet de juiste begeleiding krijgt. Gebruik daarom de kennis en de kunde van professionals.

 

Weet wat de oorzaak is van je burnout klachten

Het is belangrijk dat je weet wat de oorzaken zijn van je burn out, voordat je weer helemaal aan het werk gaat. Voorkom dat je in gelijksoortige valkuilen trapt. Tijdens de ziekte periode is het verstand om het contact met jouw werkgever goed te onderhouden.

Niets is zo vervelend als het hebben van een conflict of verstoorde verhoudingen naast het hebben van een burn out. Neem tijdens het herstel van de burn out de tijd om goed te bezien of je de afgelopen jaren dingen hebt gemist en of je veranderingen aan wilt brengen in jouw manier van leven en werken.

Neem grote beslissingen pas nadat je hersteld bent, in emotioneel instabiele periodes maken we niet altijd goede keuzes.

 

Luister bij burnout klachten goed naar je lichaam

Een burnout ontstaat nooit van de ene op de andere dag. Het ontwikkelen van een burnout is een langdurig proces. Je gaat meestal structureel langdurig over je grenzen heen, en negeert signalen van je lichaam op structurele basis.

Als je aan het herstellen ben van burnout klachten is het belangrijk om waar te nemen hoe het met je is en proberen te leren luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft.

Van hoofdpijn tot vermoeidheid, gespannen zijn tot prikkelbaarheid en desinteresse. Goed naar jezelf luisteren en regelmatig  ontspannen kunnen voorkomen dat je burnout klachten weer toenemen.

 

Maak een dagplanning en zorg voor structuur in je leven

Maak een goede dag indeling. Probeer je dag in te delen met verschillende taken en activiteiten.  Van het moment dat je opstaat tot dat je weer naar bed gaat. Het helpt om activiteiten op vaste momenten in te plannen.

Eet bijvoorbeeld op vaste tijden, ga dingen doen, wissel dat af met voldoende rust en bouw regelmatig momenten voor ontspanning in. Ga naar buiten, luister naar muziek, lees een boek, ga sporten, maak tijd voor familie en vrienden.

Maar plan zeker je agenda niet te vol, omdat je graag van alles wilt doen en meemaken. Het gevaar is dat teveel activiteiten stress geeft. Te weinig activiteiten kan daar in tegen ook weer stress geven. De gezonde balans vinden is een hele kunst.

 

Probeer de gulden middenweg te bewandelen

Het zit in de aart van veel mensen met burnout klachten. De lat ligt bij activiteiten erg hoog. Je wilt alles perfect  doen, en je vindt goed niet goed genoeg. Je streeft altijd naar een bepaalde vorm van perfectie. Die eigenschap zorgt voor enorm veel druk en draagt zeker niet bij aan het herstel van je burnout klachten.

Probeer alles wat minder gedreven te doen om je burnout herstel te bevorderen. Laat de boel de boel. Lukt dat je niet? Schakel dan hulp van anderen in, maar ga zeker niet proberen de perfectionist uit te hangen, want dat komt je genezingsproces niet ten goede.

De kunst is om in je activiteiten de gulden middenweg te bewandelen. Leren om je activiteiten met gedrevenheid te doen, maar niet tot het uiterste en niet koste wat het kost.

 

Voer taken één voor één uit

Om van je burnout klachten te herstellen is het belangrijk dat je het rustiger aan gaat doen. Rustiger aan doen en taken één voor één uitvoeren staat vaak haaks op de manier van leven zoals je voorheen gewent was.

Het is belangrijk om te gaan beseffen dat jouw lifestyle keuze invloed heeft op je herstel van je burnout klachten. Het is de kunst om in plaats van te denken dat je alles aan kunt en ook wilt doen, te focussen op één activiteit tegelijkertijd.

Probeer die  ene activiteit mindfull uit te voeren en met volle aandacht uit te voeren. Hierdoor creëer je rust, voel je je tevreden en krijg je een beter gevoel over jezelf. Daarnaast voorkom je dat je half afgemaakte werkjes hebt die je weer een opgejaagd gevoel kunnen geven en je onrustig en moe maken.

Dit betekent dus ook: leren nee-zeggen en assertief zijn als anderen je hulp vragen. Je manier van werken en denken veranderen kan vooral in het begin een zwaar en pittig proces zijn.

Maar geef niet op en maak gebruik van je kennissen, vrienden en professionals zij weten hoe zij jou het beste kunnen ondersteunen.

 

Probeer te genieten en je sociale contacten te onderhouden

Door je burnout klachten kan het zijn dat je je meer afzondert, je sociale contacteren verwatert en je geen behoefte hebt om activiteiten te doen of vrienden te zien.

Je burnout klachten kunnen dan ook gepaard gaan met gebrek aan levenslust en depressieve gevoelens. Het is belangrijk om te zorgen dat je niet verzuipt in dit negatieve spiraal. Probeer daarom contact te onderhouden met familie, kennissen en vrienden. Zij kunnen fungeren als afleiding van je sombere gedachten.

Daarnaast kan het contact met anderen bijdragen aan het herstel van je burnout klachten. Je zal je nog wel eens verbazen hoeveel mensen in jou directe omgeving zelf burnout klachten hebben (gehad) of iemand kennen met burnout klachten. Erkenning dat je niet alleen bent, en dat het ooit weer beter zal gaan is belangrijk voor je herstel.

 

Mindfulness helpt bij burnout herstel

Mindfulness kan daarnaast zeer effectief werken bij burnout. Mindfulness kan helpen om te leven in het heden te leven en niet over gisteren of morgen na te denken.

Mindfulness helpt dat je anders om leert gaan met pieker gedachten en de maalstroom van gedachten kan stoppen. Daarnaast leer je bij mindfulness accepteren wat er is gebeurd.

Los laten en accepteren zoals het is, is een belangrijk proces bij het herstel van een burnout. Door bewuster te gaan leven, kan je meer gaan genieten van de dag.  Je zal in het begin kleine stapjes maken, maar je komt er vanzelf.

Tijdens de mindfulness training wordt er met een vriendelijke houding voor het zelf gewerkt. Er wordt geoefend door letterlijk de mondhoeken iets op te trekken en te leren glimlachen om zoals het is, en niet zoals het zou moeten zijn.

De kunst is dan ook om veel te lachen en met regelmaat. Lachen is gezond omdat er geluksstofjes (endorfines) vrijkomen in de hersenen. Deze stofjes dragen er aan bij dat je je fijner en gelukkiger gaat voelen.

Dus trek je mondhoeken wat op en glimlach eens vriendelijk naar jezelf.

Depressie

Depressie

Kort en krachtige uitleg om een depressie te herkennen. En 12 adviezen om goed van een depressie te herstellen.

Lees meer
Mindfulness verslaving

Mindfulness verslaving

Bij mindfulness leer je je aandacht richten en weer bewust keuzes te maken. Gedrag om te buigen en te stoppen met je verslaving. 

Lees meer
Angst- en paniekklachten

Angst- en paniekklachten

De symptomen van angst- en paniekklachten. En daarbij de bijhorende behandelmethodieken om jouw angst- en paniekklachten te veranderen.

Lees meer
Verslaving negatieve gedachten

Verslaving negatieve gedachten

De definitie over wanneer ben je verslaafd bent. Met daarbij uitleg over de verslavingscirkel en wat je kan doen om jouw verslavingsgedrag te doorbreken.

Lees meer
Zelfbeeld

Zelfbeeld

Ons zelfbeeld is heel belangrijk, het vormt de basis van ons handelen en het bepaalt hoe wij met andere communiceren.

Lees meer
Schematherapie

Schematherapie

Schematherapie geeft handvatten om gedrag te verklaren en te veranderen. Ouder-kind-wijze volwassene schema.

Lees meer
Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve therapie (CGT) gaat over de gekleurde bril die jouw betekenisverlening bepaalt. CGT kan zeer effectief werken bij psychische klachten.

Lees meer
Burnout

Burnout

Het herstel van een burnout verloopt in drie fasen. In iedere fase zijn er dingen die je kunt doen om het herstel van een burnout te bevorderen.

Lees meer