Ik vind mezelf lelijk
De meeste mensen kijken af en toe in de spiegel hoe ze er uitzien en gaan vervolgens verder met de dag. Er zijn ook mensen die de spiegel als hun grootste vijand zien. Ze staan er soms uren voor of vermijden hem juist zoveel mogelijk.
Bij bepaalde mensen is er zelfs sprake van een aandoening. Deze aandoening heeft Body Dismorphic Disorder (BSS). Dit betekent dat iemand zichzelf ontzettend lelijk vindt, terwijl hij er juist heel normaal uitziet.
De persoon is geobsedeerd door zijn lelijkheid. De persoon vindt zichzelf veel te dik of juist te veel te dun, te lang of veelte klein, de neus is lelijk te groot en te hoekig, de huid is vettig vies en lelijk.
Iemand die aan deze aandoening leidt is elke minuut van de dag met “ik vind mezelf lelijk” bezig. Het zichzelf lelijk vinden in een obsessie die de persoon belemmert in zijn dagelijks leven.
We zijn allemaal voortdurend bezig om aan alles wat er om ons heen gebeurt betekenis te geven
Er is een verschil tussen feiten en betekenissen. Een feit is bijvoorbeeld: er ligt sneeuw buiten. Of je dat fijn vindt of niet, hangt van de betekenis die je eraan geeft: “Balen, want ik moet naar mijn werk rijden” of “fijn, sleeën”.
Die betekenis geven wij in de vorm van gedachten. In onze gedachten hebben we vaak ook voorspellingen over wat er zal gaan gebeuren. Zowel betekenis geven als voorspellingen doen zijn noodzakelijk om ons te kunnen handhaven.
Betekenis komt voort uit wat we belangrijk vinden
Als je net een fiat hebt gekocht valt het je op hoeveel fiats er rondrijden. Betekenissen en voorspellingen komen ook voort uit wat we eerder geleerd of ervaren hebben. Vaak is dat nuttig.
Bijvoorbeeld: snelweg is hard rijden; en hard rijden is gevaarlijk; en gevaarlijk is extra opletten. Dat weten we door eerdere ervaringen. Als je nog nooit een snelweg hebt gezien, dan weet je niet wat je overkomt als je een oprit op komt rijden.
Soms is de betekenis die we verlenen aan een situatie niet helpend
Soms is de betekenis die we verlenen aan een situatie niet helpend. Het kan zijn dat we door negatieve eerdere ervaringen teveel door een gekleurde bril kijken.
Als je bijvoorbeeld vaak te horen hebt gekregen “dat je lelijk bent” of “dik en lelijk bent”, is de kans groot dat je deze mening van andere gaat overnemen en gaat denken “ik vind mezelf lelijk”.
Je kan vervolgens steeds meer betekenis gaan verlenen aan deze gedachte. Je gaat aan waarnemingen, waarheden koppelen en zo wordt de waarheid steeds weer opnieuw bevestigd. En zo wordt de gedachte “ik ben lelijk” steeds weer bevestigd.
Een sterk ontwikkelde kritische ouderstem kan tot gevolg hebben dat je de lat voor jezelf bijvoorbeeld heel hoog legt en dat je allerlei gedachten hebt over hoe mooi je er uit zou moeten zien.
De verschillende modi gaan samen met eigen automatische negatieve (niet helpende) gedachten. Dit zijn gedachten die vaak onbewust maar in heel veel verschillende situaties op kunnen komen. Vaak zijn er bepaalde kerngedachten die aan de basis liggen van de uiteenlopende oppervlakkigere gedachten.
Burnout oorzaken
Deze 3 oorzaken hebben ervoor gezorgd dat je een burnout hebt ontwikkeld.
Burnout symptomen
Een overzicht van de meest voorkomende burnout symptomen.
Depressie
Kort en krachtige uitleg om een depressie te herkennen. En 12 adviezen om goed van een depressie te herstellen.
Yoga depressie
De 8 redenen waarom yoga helpt om depressieve klachten te verminderen.
Mindfulness verslaving
Bij mindfulness leer je je aandacht richten en weer bewust keuzes te maken. Gedrag om te buigen en te stoppen met je verslaving.
Angst- en paniekklachten
De symptomen van angst- en paniekklachten. En daarbij de bijhorende behandelmethodieken om jouw angst- en paniekklachten te veranderen.
Verslaving negatieve gedachten
De definitie over wanneer ben je verslaafd bent. Met daarbij uitleg over de verslavingscirkel en wat je kan doen om jouw verslavingsgedrag te doorbreken.
Zelfbeeld
Ons zelfbeeld is heel belangrijk, het vormt de basis van ons handelen en het bepaalt hoe wij met andere communiceren.
Schematherapie
Schematherapie geeft handvatten om gedrag te verklaren en te veranderen. Ouder-kind-wijze volwassene schema.
Waarom stel ik alles uit?
Uitstelgedrag komt veel voor. Wanneer wel of niet nuttig? En hoe kan je voorkomen dat je alles uitstelt?
Ik weet het niet meer
Hoe krijg je weer grip op je leven? Een heldere uiteenzetting met een duidelijk stappenplan en tips.
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve therapie (CGT) gaat over de gekleurde bril die jouw betekenisverlening bepaalt. CGT kan zeer effectief werken bij psychische klachten.
Burnout herstel
Een zoektocht naar herstel van burnout en overspannen zijn. Praktische tips voor de beste aanpak voor het herstellen van een burnout.
Motiverend coachen, hoe doe je dat?
Motiverend coachen door ondersteunende, rationele gedachten te ontwikkelen. Een goede coach kijkt verder en is positief ingesteld.
Het verleden accepteren en het nu anders doen
Wat is geweest daar hebben we geen invloed meer op. Je kan wel leren het nu anders te doen.
Burnout
Het herstel van een burnout verloopt in drie fasen. In iedere fase zijn er dingen die je kunt doen om het herstel van een burnout te bevorderen.
Ik ben vaak bang en angstig
Anders leren omgaan met angst en paniek. Zodat je tot de conclusie kan komen: Ik heb angst, maar ik ben het niet.
Ik kan mijn scheiding niet verwerken
Een scheiding kan als een geweldige schokgolf zijn die nog na dreunt. Bepaalde zekerheden zijn opeens niet meer zeker en soms kan het lang duren voordat herstel optreed.
Ik voel mij somber en verdrietig
Vijf tips om anders met sombere en verdrietige gevoelens om te gaan.
Ik heb problemen op mijn werk
Meestal is werken leuk. Maar veel mensen hebben vroeg of laat kleinere of grote problemen op hun werk.