Het verleden accepteren en het nu anders doen

Belangrijk is om te realiseren dat wat je vertelt, wat je gevoelens ook zijn, hoe en wat je denkt, dat het óke is. Je bent een mens met mogelijkheden (mooie kanten) en onmogelijkheden (minder mooie kanten).

Door jou DNA, de opvoeding van je ouders, jouw sociale contacten, de plaats waar je bent opgegroeid, de hersenstructuren in jou hoofd, de dingen die je in hebt leven hebt meegemaakt, je persoonlijkheidstrekken, maken dat het leven zo is gegaan, zoals het is gegaan. En hoe dat verleden ook is verlopen, de keuzes die je hebt gemaakt die kunnen we niet meer veranderen.

 

Afspraak maken of meer informatie?

Contactformulier06-48115597rfh.tobe@gmail.com

 

 

Je kan het nu anders doen

Wat is geweest daar hebben we geen invloed meer op. Wat we wel kunnen doen is proberen het nu anders te doen. En dan heb ik het niet alleen over veranderingen in je gedrag, bijvoorbeeld stoppen met verslavingsgedrag. Je kan leren om met emoties, gedachten, lichamelijke sensaties, de ademhaling en het lichaam anders om te leren gaan.

Door dit te leren kan je een andere visie ontwikkelen over gemaakte keuzes in het verleden, het nu en de toekomst. Je gaat opmerken dat je allerlei oordelen hebt over hoe je in het leven staat, of hoe je in het leven zou moeten staan.

Dat heeft ieder mens. Deze oordelen zijn niet slecht want ze geven je een mogelijkheid tot keuzes maken. Echter het is wel belangrijk om te realiseren wanneer deze oordelen helpend zijn en wanneer deze dat niet zijn.

 

Je hebt invloed op hoe je naar de wereld kijkt

Door bewustwording te trainen kan je vanuit een andere bril naar precies dezelfde werkelijkheid kijken. De oplossing zit hem namelijk niet alleen in het wijzigen van bepaald gedrag, bijvoorbeeld het stoppen met verslavingsgedrag, maar juist de manier hoe je over jezelf denkt, hoe je over gemaakte keuzes nadenkt, en vanuit welke levensvisie je toekomstige keuzes maakt.

Het is belangrijk dat je gaat realiseren dat je invloed kan hebben op hoe je kijk op de wereld is, hoe je met dingen omgaat, hoe je over dingen denkt en hoe je dingen beleeft.

 

Veranderen gaat in kleine stapjes

Als we ons hele lang al bepaalde gedragspatronen hebben, gaan we die niet in één keer veranderen. Dat zal met kleine stapjes gaan. En ja je zal helaas leren met vallen en opstaan.

Dat deed pijn, dat doet pijn en zal pijn blijven doen. Echter hoe je deze pijn beleeft, hoe je over die pijn denkt, hoe je op die pijn reageert kan veranderen.

 

Wees kritisch

Ik nodig je in de therapie uit om te delen, zoals je jezelf nu ervaart. Niet zoals het moet zijn, maar zoals het is.  Door te gaan herkennen en erkennen zoals het is, ontstaat er de mogelijkheid om je perspectief, hoe je naar de wereld kijkt te veranderen.

Het is belangrijk dat je open staat, maar tegelijk uitermate kritisch bent over alles wat ik zeg. Door kritisch te zijn ga je jouw eigen levensvisie ontwikkelen en dit draagt bij aan een sterk zelfbeeld en dat je weet welke kant je op wilt.

Zolang je namelijk niet overwegend overtuigt bent, is het maar een kunstje wat je uitvoert en is het geen geïnternaliseerde overtuiging.

Depressie

Depressie

Kort en krachtige uitleg om een depressie te herkennen. En 12 adviezen om goed van een depressie te herstellen.

Lees meer
Mindfulness verslaving

Mindfulness verslaving

Bij mindfulness leer je je aandacht richten en weer bewust keuzes te maken. Gedrag om te buigen en te stoppen met je verslaving. 

Lees meer
Angst- en paniekklachten

Angst- en paniekklachten

De symptomen van angst- en paniekklachten. En daarbij de bijhorende behandelmethodieken om jouw angst- en paniekklachten te veranderen.

Lees meer
Verslaving negatieve gedachten

Verslaving negatieve gedachten

De definitie over wanneer ben je verslaafd bent. Met daarbij uitleg over de verslavingscirkel en wat je kan doen om jouw verslavingsgedrag te doorbreken.

Lees meer
Zelfbeeld

Zelfbeeld

Ons zelfbeeld is heel belangrijk, het vormt de basis van ons handelen en het bepaalt hoe wij met andere communiceren.

Lees meer
Schematherapie

Schematherapie

Schematherapie geeft handvatten om gedrag te verklaren en te veranderen. Ouder-kind-wijze volwassene schema.

Lees meer
Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve therapie (CGT) gaat over de gekleurde bril die jouw betekenisverlening bepaalt. CGT kan zeer effectief werken bij psychische klachten.

Lees meer
Burnout herstel

Burnout herstel

Een zoektocht naar herstel van burnout en overspannen zijn. Praktische tips voor de beste aanpak voor het herstellen van een burnout.

Lees meer
Burnout

Burnout

Het herstel van een burnout verloopt in drie fasen. In iedere fase zijn er dingen die je kunt doen om het herstel van een burnout te bevorderen.

Lees meer

Praktijk gesloten
Heropening herfst 2024

Beste bezoeker / client,

De praktijk is gesloten wegens mijn sabbatical.

Na de zomer van 2024 wil ik mijn praktijkwerkzaamheden hervatten.
Dat zal zijn als ik een nieuwe ruimte heb gevonden en ingericht.

Als er een concrete openingsdatum is, zal dat hier vermeld worden.

Met hartelijke groet,

Rene Tobe

Praktijkhouder & therapeut

You have Successfully Subscribed!