Wat is mindfulness?

Mindfulness is kort gezegd bewust gewaar zijn van de ervaring van moment tot moment zonder oordeel. Je bent daarbij aandachtig, opmerkzaam, observeert en neemt waar. Daarbij ga je niet uit van vooronderstellingen en vaststaande ideeën. Je probeert je weer te verbazen en nieuwsgierig te zijn, vragen te stellen en het vanzelfsprekende los te laten.

 

Afspraak maken of meer informatie?

Contactformulier06-48115597rfh.tobe@gmail.com

 

Mindfulness oefeningen

Mindfulness oefeningen zijn erop gericht om te leren met een vriendelijke, niet oordelende aandacht in het hier en nu te blijven. Een belangrijke gegeven is daarbij dat je het oefenen niet fout kan doen.

Centraal staat in de beoefening het eindeloos herhalen om de aandacht terug te halen op het moment dat je bent afgedwaald. Dit met een kalme mindset blijven herhalen is in de beoefening voldoende. Hoe vaak je ook tijdens de oefening afdwaalt is daarbij van minder belang.

Stop met kijken en zie.
Stop met luisteren en hoor
Stop met “dat is mijn smaak (niet)” en proef
Stop met aanraken en voel

 

Om leren gaan met onrust en onprettige gevoelens

Ook kan het zijn dat je onrust voelt of onprettige gevoelens ervaart. Probeer hier dan niet over te oordelen, en het ook niet te willen veranderen.

Neem waar. Waar zit de onrust? In je hoofd? In je lijf? En waar in je lijf? Hierbij staat telkens centraal, dat het proces van de beoefening uiteindelijk het resultaat bepaald. Niet het doel waarvoor je ben begonnen met oefenen.

Het gaat er niet om dat je bent afgedwaald.
Het gaat erom dat je er weer bij bent!

 

Oefenen als beginner

Tijdens het oefenen is het belangrijk telkens opnieuw te starten als een beginner. De oefening doen, alsof je hem voor de eerste keer doet. Daarbij zijn openheid en zonder oordelen belangrijke basisuitgangspunten ook al heb je de oefening al vaker gedaan.

Tijdens het beoefenen van mindfulness is het belangrijk de mentale instelling los te laten van: “Been there, done that”. Deze uitspraak is typerend voor veel mensen in onze samenleving in deze tijd.

Sommige mensen hebben het gevoel alles al te hebben ervaren en zijn voortdurend op zoek naar nieuwe prikkels. Zij hebben dan misschien al veel gezien, veel gehoord en veel gevoeld: maar hebben ze ook echt gekeken, echt geluisterd, echt ervaren?

 

Ervaren en leren

De kunst van het oefenen is je net een kind te verwonderden, te verheugen en te laten voeden door de ervaring en de bewustwording. Laat het kind in jezelf toe, wat veel waarom vragen stelt. Wees vernieuwend, heb een instelling van willen leren en willen begrijpen.

Praktijk gesloten
Heropening herfst 2024

Beste bezoeker / client,

De praktijk is gesloten wegens mijn sabbatical.

Na de zomer van 2024 wil ik mijn praktijkwerkzaamheden hervatten.
Dat zal zijn als ik een nieuwe ruimte heb gevonden en ingericht.

Als er een concrete openingsdatum is, zal dat hier vermeld worden.

Met hartelijke groet,

Rene Tobe

Praktijkhouder & therapeut

You have Successfully Subscribed!