Wat is mindfulness?
Mindfulness is kort gezegd bewust gewaar zijn van de ervaring van moment tot moment zonder oordeel. Je bent daarbij aandachtig, opmerkzaam, observeert en neemt waar. Daarbij ga je niet uit van vooronderstellingen en vaststaande ideeën. Je probeert je weer te verbazen en nieuwsgierig te zijn, vragen te stellen en het vanzelfsprekende los te laten.
Mindfulness oefeningen
Mindfulness oefeningen zijn erop gericht om te leren met een vriendelijke, niet oordelende aandacht in het hier en nu te blijven. Een belangrijke gegeven is daarbij dat je het oefenen niet fout kan doen.
Centraal staat in de beoefening het eindeloos herhalen om de aandacht terug te halen op het moment dat je bent afgedwaald. Dit met een kalme mindset blijven herhalen is in de beoefening voldoende. Hoe vaak je ook tijdens de oefening afdwaalt is daarbij van minder belang.
Stop met kijken en zie.
Stop met luisteren en hoor
Stop met “dat is mijn smaak (niet)” en proef
Stop met aanraken en voel
Om leren gaan met onrust en onprettige gevoelens
Ook kan het zijn dat je onrust voelt of onprettige gevoelens ervaart. Probeer hier dan niet over te oordelen, en het ook niet te willen veranderen.
Neem waar. Waar zit de onrust? In je hoofd? In je lijf? En waar in je lijf? Hierbij staat telkens centraal, dat het proces van de beoefening uiteindelijk het resultaat bepaald. Niet het doel waarvoor je ben begonnen met oefenen.
Het gaat er niet om dat je bent afgedwaald.
Het gaat erom dat je er weer bij bent!
Oefenen als beginner
Tijdens het oefenen is het belangrijk telkens opnieuw te starten als een beginner. De oefening doen, alsof je hem voor de eerste keer doet. Daarbij zijn openheid en zonder oordelen belangrijke basisuitgangspunten ook al heb je de oefening al vaker gedaan.
Tijdens het beoefenen van mindfulness is het belangrijk de mentale instelling los te laten van: “Been there, done that”. Deze uitspraak is typerend voor veel mensen in onze samenleving in deze tijd.
Sommige mensen hebben het gevoel alles al te hebben ervaren en zijn voortdurend op zoek naar nieuwe prikkels. Zij hebben dan misschien al veel gezien, veel gehoord en veel gevoeld: maar hebben ze ook echt gekeken, echt geluisterd, echt ervaren?
Ervaren en leren
De kunst van het oefenen is je net een kind te verwonderden, te verheugen en te laten voeden door de ervaring en de bewustwording. Laat het kind in jezelf toe, wat veel waarom vragen stelt. Wees vernieuwend, heb een instelling van willen leren en willen begrijpen.
Mindfulness een inleiding
Mindfulness: Bewust zijn van alles wat zich voordoet in het hier en nu, zonder daarover te oordelen of het te willen veranderen.
Moeite met concentreren
Waarom en wat kan je er tegen doen? Mindfulness helpt om beter te concentreren en aandacht te ontwikkelen.
Belangrijke aandachtspunten bij mindfulness
Zeven onderdelen: Niet oordelen, geduld, frisse blik, vertrouwen, niet streven, aanvaarding en loslaten.
Meditatiehouding
Zitten doen we allemaal, daar is niets bijzonders aan. Maar bewust zitten is heel iets anders.
Mindfulness oefeningen
Wat is het verschil tussen mindfulness-, ontspannings- en meditatie oefeningen?
Wat oefen je bij mindfulness?
Aandacht continueren, verleggen en observeren zonder (ver)oordeel. In combinatie met ademhalings-, meditatie- en ontspanningstechnieken.
Hoe kan je mindfulness oefenen?
Meditatie, yoga en mindfulness oefeningen. In combinatie met bewuste handelingen in het dagelijkse leven.
Waarom mindfulness?
Mindfulness helpt om anders om te leren gaan met stress, emoties, (pieker)gedachten en pijn.
Is mindfulness zweverig?
Mindfulness is een oefening om aandachtig te werken in het hier in-het-nu.
Mindfulness meditatie
Wat is het en waar helpt het bij?
Tips mindfulness yoga
Praktische tips en handvatten.
Ongemak leren verdragen
Hoe leer je ongemak verdragen? En waarom is dat zinvol?