Mindfulness een inleiding

Kort gezegd is mindfulness: Bewust zijn van alles wat zich voordoet in het hier en nu, zonder daarover te oordelen of het te willen veranderen. Bij mindfulness doe je activiteiten, taken en bezigheden met aandacht.  Tijdens de beoefening  van mindfulness zie je elk moment als een nieuw begin en een nieuwe kans om opnieuw te beginnen.

 

Afspraak maken of meer informatie?

Contactformulier06-48115597rfh.tobe@gmail.com

 

 

Wat is mindfulness

‘To be Mindful’ kun je vertalen met: ‘opmerkzaam zijn’, ‘gewaar zijn’. Mindfulness betekent: ‘bewust gewaar zijn van de ervaring van moment tot moment zonder oordeel’.

Mindfullness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische piloot. Bij het opstaan, in de keuken, tijdens het autorijden, op het werk – let maar eens op hoe vaak we op routine draaien terwijl de geest bezig is met zaken uit verleden en toekomst.

Bijvoorbeeld terwijl je een kopje koffie drinkt zit je met je gedachten al weer bij de volgende klus, en proef je nauwelijks wat je drinkt. Je bent niet in het hier en nu, en ervaart dus niet van wat er op dit moment is.

We kennen allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een intense ervaring.  Onze geest is stil, we zijn een en al aandacht. We kunnen de rijkdom van het moment proeven.

 

De kern van mindfulness is om niets te willen oplossen

Door niet te streven naar verandering, ontstaat er juist ruimte waarin verandering mogelijk is.’ Dat we ons niet met gedachten of geluiden hoeven te identificeren. Blijkt voor veel mensen een bevrijdend inzicht. Het zijn maar gedachten of geluiden.

Als je meer in het moment bent, gaan gedachten, lichamelijke gewaarwordingen en gevoelens of emoties minder met je op de loop. Je kunt ze beter waarnemen zoals ze komen en gaan.

 

  • Niet oordelen
  • Geduld
  • Acceptatie
  • Niet streven naar resultaat – ontspannen is zeker geen doel, maar eerder een gevolg
  • Mild zijn
  • Loslaten
  • Humor

 

Mindfulness, een paar gedachten

We zullen waarschijnlijk nooit zijn waar we werkelijk zijn, nooit helemaal zeker de volheid van onze kwaliteiten beseffen en gebruiken.

Daartegenover sluiten we ons op in de overtuiging dat we al weten wie we zijn, dat we weten waar we zijn en waar we naartoe gaan, dat we weten wat er gebeurt. Ondertussen zijn we ingekapseld door onze gedachten, fantasieën en impulsen die meestal betrekking hebben op het verleden en de toekomst.

Het doel is duidelijk: ontspannen aan en vermijden van onprettige gevoelens aan de ene kant en het bereiken van geluk aan de andere kant.

 

Het probleem dat dit streven naar geluk (rumineren) creëert

Gevoelens, gedrag en gedachten die niet ondersteunend zijn, omdat ze simpelweg in een (gesloten) cirkel ronddraaien zonder enig resultaat te produceren. Dit eindeloze herhalen kan de situatie verergeren.

Mindfulness helpt ons los te komen van analytische gedachteprocessen, bewustzijn weer terug te brengen naar het hier en nu en daardoor de mogelijkheid te openen voor een meer wijze reactie op de situatie.

Het beoefenen van mindfulness is voor velen een doel om een bepaalde wijze van zijn te creëren. Echter mindfulness heeft als doel alleen het ervaren wat in het hier en nu is.

Praktijk gesloten
Heropening herfst 2024

Beste bezoeker / client,

De praktijk is gesloten wegens mijn sabbatical.

Na de zomer van 2024 wil ik mijn praktijkwerkzaamheden hervatten.
Dat zal zijn als ik een nieuwe ruimte heb gevonden en ingericht.

Als er een concrete openingsdatum is, zal dat hier vermeld worden.

Met hartelijke groet,

Rene Tobe

Praktijkhouder & therapeut

You have Successfully Subscribed!