Meditatiehouding

Zitten doen we allemaal, daar is niets bijzonders aan. Maar bewust zitten is heel iets anders. Het klinkt logisch, maar het verschil zit hem natuurlijk in dat je het zitten bewust doet.

Als we de meditatiehouding aannemen dan gaan we alert zitten, maar proberen tegelijk ontspannen te zitten. Als je nog niet zo vaak hebt gemediteerd, voelt de zittende meditatiehouding in het begin meestal ongemakkelijk.

Door met regelmaat en korte zittingen te oefenen, wordt het ongemak minder en ga je uiteindelijke een ontspannen, alerte lichaamspositie vinden waarin je met aandacht kan mediteren.

 

Afspraak maken of meer informatie?

Contactformulier06-48115597rfh.tobe@gmail.com

 

De meditatiehouding leren

Een rechte rug die balanceert op het stuitgebied: Een rechte rug helpt om alert te mediteren (mindfulness te beoefenen), niet in slaap te vallen en helemaal in het moment te zijn.

Nek en hoofd in één rechte lijn met rug. Hierdoor kunnen de nek en de rug spieren wat meer ontspannen, doordat de zwaarte kracht het geheel in één lijn brengt.

De heupen een stukje boven de knieën. Door deze houding aan te nemen komt het bekkengebied in één rechte lijn met de rug- en nekwervels, waarop het lichaam met minimale spierspanning kan balanceren en de houding gemakkelijker is vol te houden.

Om de knieën een stukje boven de heupen te krijgen kan een kussen, opgevouwen deken of een ander hulpmiddel worden gebruikt. Hoe minder lenig je bent, hoe hoger de ondersteuning onder het zitvlak moet zijn.

mindfulness houdingen

Mediteren op een meditatiekussen

 

Mediteren in kleermakerszit

Bij de zittende meditatiehouding kan er in kleermakerszit worden gezeten. De handen kan je plaatsen op de knieën met de wijsvingers onder de duimen.

Indien je dat prettiger vindt kan je de handen plaatsen bij de buik of voor de buik. Je maakt dan van je handen een kommetje en laat de buitenzijde van de handen in een kommetje in elkaar rusten.

 

Ongemak is “normaal”

In het begin is het altijd even wennen als je met de meditatie houding begint. Ongemak is in het begin  dan ook ‘normaal’.  Als de pijn echter in dermate aanwezig is en na een aantal keer oefenen niet afneemt bij een zittende meditatiehouding op de grond, dan kan het beste bij de meditatiehouding een stoel worden gebruikt.

Je probeert tijdens de meditatiehouding je schouders te ontspannen. Bij de zittende meditatie houding kijk je naar een punt op de vloer 3 a 4 meter voor je. Daarna sluit je de ogen.

Het kan helpen om in te beelden dat er een touwtje vast zit aan de kruin die het bekkengebied, rug, nekwervels en hoofd in één rechte lijn houd. Als je tijdens mediteren of ademhalingsoefeningen opmerkt dat je niet meer recht zit, dan corrigeer je bewust en langzaam de houding terug naar de begin positie.

 

Zittende meditatiehouding

In plaats van  in kleermakerszit te gaan zitten, kan er ook voor worden gekozen om het zitvlak richting de hielzijde van de voet te brengen. Voor sommige mensen voelt deze houding meer ontspannen.

 

meditatiehouding

Mediteren op een bankje

 

Mediteren op een stoel

Indien zitten op de grond te zwaar is (of omdat je een korte meditatie tijdens je werkzaamheden doet) kan je er voor kiezen om te mediteren op een stoel. Je plaatst de voeten recht onder de knieen. De voeten wijzen recht naar voren.

Rug, nek en hoofd is in één rechte lijn met de stuit. De rug plaats je daarnaast niet tegen de leuning. Dit om ervoor te zorgen dat je alert blijft en met grote aandacht kan mediteren.

 

meditatie houding stoel

Mediteren op een stoel