Ongemak leren verdragen

Moeilijke dingen horen nu eenmaal bij het leven. De manier waarop we met die dingen omgaan bepaalt of ze ons leven zullen beheersen of dat we er wat luchtiger tegenover kunnen staan.

Bij mindfulness train je om bewust te worden van je ervaring. Je bewust te worden welke gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen aanwezig zijn.

Door meer waar te nemen in plaats van te reageren vanuit je gebruikelijke, automatische reacties krijgt je de keuze hoe je wil reageren in plaats vanuit een automatisch reactie.

 

Afspraak maken of meer informatie?

Contactformulier06-48115597rfh.tobe@gmail.com

 

Bewust leren reageren

Het regelmatig beoefenen van mindfulness geeft je de gelegenheid te constateren wanneer je afdwaalt van het huidige moment. Vervolgens breng je de aandacht weer terug naar het hier en nu.

Op andere momenten van de dag kan je de ademruimte gebruiken op momenten waarop je onaangename gevoelens of een gevoel van spanning in het lichaam bespeuren. Dit geeft je de gelegenheid om bewust te reageren, en niet automatisch.

 

Je aandacht richten op wat je voelt

Denk eraan je lichaam te gebruiken als middel tot aandachtgerichtheid. Dat kan heel eenvoudig door op je houding te letten. Waarschijnlijk zit je als je dit leest. Wat zijn op dit moment de gewaarwordingen in je lichaam?

Als je klaar bent met lezen en gaat staan, voel dan de bewegingen van het opstaan, van het lopen naar de volgende bezigheid, van hoe je aan het eind van de dag gaat liggen. Wees in je lichaam als je beweegt, als je iets pakt, als je je omdraait. Zo eenvoudig is het.

 

  1. Je wilt lusten herhalen. Waarbij je de ervaring van het moment probeert los te laten en je probeert iets te ervaren dat je nu niet ervaart.
  2. Je bent afwezig of verveeld en je richt de aandacht naar andere gedachten of herinneringen ‘in je hoofd’.
  3. Je wil dat een ervaring weggaat, of je wenst dingen die je in de toekomst wilt vermijden.

Het huidige moment als ontspanning

Oefen geduldig met voelen wat er is – en het lichaam is er altijd. Maak het tot een tweede natuur om zelfs de kleinste bewegingen die je maakt op te merken. Als je iets aan het pakken bent, ben je er al mee bezig, je hoeft niets extra’s te doen.

Merk simpelweg op dat je iets pakt. Je beweegt. Je kunt jezelf trainen om in het hier en nu te zijn en je kunt dat gevoel ontwikkelen. Het is heel eenvoudig. Steeds maar weer oefenen om je aandacht weer op je lichaam te vestigen (als middel om in het nu te zijn).

Hoe paradoxaal het ook klinkt, het lijkt een inspanning, maar het werkt ontspannend om steeds maar weer naar het huidige moment terug te keren. Het stelt ons in staat niet alleen tijdens de meditatie bewust bezig te zijn, maar veel vaker bewust in het leven te staan.

Onderschat de kracht niet die je krijgt van het voelen van de eenvoudige bewegingen van je lichaam de hele dag door.

 

Toelaten wat er is: acceptatie

Acceptatie is iets anders dan berusting. Acceptatie houdt in dat je actief reageert op gevoelens door ze toe te laten en niet meteen probeert er iets aan te doen, ze te veranderen ( de gebruikelijke reactie).

Het betekent dat je hun aanwezigheid registreert voordat je besluit hoe je erop zult reageren. Dat vergt betrokkenheid en energie. Bij berusting is er sprake van een zekere passiviteit en machteloosheid. De basisrichtlijn bij het oefenen is je gewaar te worden van wat het meest overheerst in je ervaring van moment tot moment.

Dus als je aandacht steeds naar een bepaalde plek, bepaalde gedachte, gevoelens of lichamelijke gewaarwordingen wordt getrokken, schenk daar dan op een vriéndelijke manier aandacht aan. Dat is de eerste stap.

De tweede stap is zo goed mogelijk op te merken hoe je omgaat met wat er op die plek gebeurt. Vaak staan we op een afwijzende manier tegenover een gedachte, een gevoel of een lichamelijke gewaarwording.

Als we het niet willen, omdat het pijnlijk is, onaangenaam of op een bepaalde manier ongemakkelijk is, zijn we geneigd het uit angst, irritatie of ergernis af te weren en weg te duwen. Elk van deze reacties is het tegenovergestelde van aanvaarding.

De gemakkelijkste manier om daar ontspannen mee om te gaan is allereerst op te houden met te proberen de dingen anders te willen dan ze zijn.

 

Ruimte maken voor wat er gaande is

Het accepteren van een ervaring betekent simpelweg ruimte maken voor wat er gaande is, in plaats van te proberen er iets anders van te maken. Door het te aanvaarden brengen we onszelf terug naar wat er is.

We kijken naar de dingen zoals ze zijn, we merken ze simpelweg op en nemen waar wat er is. Dit is de manier om met ervaringen die sterk onze aandacht trekken om te gaan.

Als je merkt dat je aandacht steeds wordt afgeleid door een gewaarwording probeer dan eens met opzet je aandacht te richten op wat het sterkst aanwezig is. Bijvoorbeeld fysieke ongemakken, emoties of gevoelens, in plaats van erop te reageren.

De ademhaling kan daarbij behulpzaam zijn. Op dezelfde manier als bij de bodyscan kun je op een vriendelijke manier je aandacht richten op dat deel van je lichaam, die gedachte of dat gevoel, door bij elke inademing daar als het ware naar toe te ademen en bij elke uitademing er weer vandaan te ademen.

 

Wat het ook is, het is oké

Als eenmaal je aandacht is bij de lichamelijke gewaarwording, de gedachte of het gevoel en je bent je er goed van bewust, zeg dan tegen jezelf: Het is oké. Wat het ook is, het is oké. Laat me het gewoon maar voelen’.

Blijf dan dichtbij die gewaarwording, gedachte of gevoel en je houding er tegenover, adem er naar toe en er van af, aanvaard het, laat het zijn wat het is. Herhaal steeds: ‘Het is oké. Wat het ook is, het is oké. Laat me het gewoon maar voelen’. Gebruik elke uitademing om je te openen voor de gewaarwording die je je bewust wordt.

Aanvaarding is geen berusting maar een noodzakelijke eerste stap om je volledig bewust te worden van je moeilijkheden. Daarna kun je er op een verstandige manier op reageren in plaats van reflexmatig de ene na de andere oude (vaak vruchteloze) strategie in de strijd te werpen.