Gespannen buik stress

Als je onder spanning staat en stress ervaart, slaat deze spanning vaak op het maaggebied. Dit heeft er mee te maken dat stress en angst een direct effect heeft op ons spijsverteringsstelsel.

Wanneer we geconfronteerd worden met stressvolle situaties, maakt ons lichaam stresshormonen aan. Deze hormonen zetten het spijsverteringsstelsel in een hogere versnelling.

Wil je van je gespannen buik stress af? Plan een intakegesprek en samen gaan we aan de slag.

 

Afspraak maken of meer informatie?

Contactformulier06-48115597rfh.tobe@gmail.com

 

Gespannen buik door stress buik

Door een gespannen buik kan het zijn dat je misselijk wordt van de stress, aan de diarree gaat of juist obstipatie krijgt.

Bij stress buik is het normaal dat je last kan hebben van een maag die van streek is. Het zijn dat ook hele normale symptomen bij stress. Maar dat maakt ze nog niet prettig.

Ook komt het vaak voor dat de spieren bij de buikwand zijn aangespannen.

 

gespannen-buik-stress-type-buik

Gespannen buik stress buik type

Herstellen van een stress buik

Om te zorgen dat je stress buik weer in balans komt is het belangrijk de oorzaak van de stress in de buik te lokaliseren.

Zo kan het zijn dat je stress ervaart over je werk, je relatie of door financiële zorgen.

Soms is het ook subtieler. Ik heb vaker mensen in mijn praktijk gezien die gewend zijn om continu “aan te staan” en daardoor een chronische vorm van stress hebben ontwikkeld.

 

Gespannen stress buik leren ontspannen

Het is dan belangrijk om te leren ontspannen. En anders in situaties te leren gaan staan die stress veroorzaken. Zodat de balans in je buik en je stress systeem zich weer kan gaan herstellen.

Naast een gesprek met handvaten, gaan we ook actief aan de slag met de spanning.

Je kan daarbij denken aan actieve relaxatie, handoplegging, mindfulness technieken, ademhalingsoefeningen en bijvoorbeeld haptotherapie.

Door deze technieken kan de opgebouwde spanning weer in beweging komen.

Hoe om te gaan met een gespannen buik van de stress:

1. Probeer dieper uit te ademen. En laat een pauze na iedere uitademing. Hierdoor verleg je jouw focus en daarnaast werkt dieper uitademen stress reducerend.

2. Maak een torsi draai met het midden van de romp. Probeer rustig en ontspannen dieper uit te ademen. Probeer in beweging te blijven in plaats van de spanning vast te zetten.

3. Laat je algemene spanningsniveau dalen. Bijvoorbeeld door je je handen tot vuisten te ballen en daarna rustig die spanning weer los te laten.

4. Richt je aandacht op je voeten. Span de voeten aan de door enkels naar binnen te bewegen. Houd die spanning vast. Vervolgens voeten weer naar het midden brengen en navoelen. Daarna de enkels naar buiten bewegen en die spanning vast houden. Vervolgens die spanning weer loslaten en navoelen. Herhaal die eventueel een aantal keer.

5. Maak van je handen vuisten en klop rustig rondom het buikgebied. Probeer daarnaast telkens rustig en diep uit te ademen en daarna de adem weer toe te laten.

6. Besef dat deze symptomen van tijdelijke aard zijn. Wees er niet te bang voor. Probeer vooral met de spanning te werken door erin te bewegen en te ademen.

7. Probeer te blijven eten. Hoe moeilijk dat soms ook is. Probeer daarnaast ‘licht’ voedsel te eten, wat je makkelijker kan verteren zoals fruit en een salade.

8. Masseer je eigen buikwand. Je kan zachtjes wrijven afwisselen met stevig kneden. Door de buikwand weer in beweging te zetten, zullen de spieren meer ontspannen worden. Probeer niet te geforceerd te masseren, maar doe het met aandacht.

Afspraak maken of meer informatie?

Contactformulier06-48115597rfh.tobe@gmail.com

 

 

Stress en spanning in de buik

Als je onder spanning staat en stress ervaart, zet je onbewust de buik en het maaggebied onder spanning.

De spieren rondom de buik worden aangespannen. De gespannen buikspieren hebben invloed op hoe vrij de darmen en de maag kunnen bewegen.

De gespannen buik kan hierdoor boller worden en doordat de spieren rondom de buikregio zijn aangespannen kan de ademhaling verkrampt voelen. Dit proces op zichzelf staan kan weer een reden zijn tot extra stress.

De buik voelt gespannen, de maag gaat rommelen en je voelt je minder prettig. Juist dit minder prettig voelen rond de buik leidt tot een ongemakkelijk en vervelend gevoel.

 

Bolle buik, gespannen buik stress

Bolle buik, gespannen buik stress

Overgeven of niet meer kunnen eten van de stress

Als  je buik gespannen is door stress, je darmen van slag zijn en de spieren rondom de maag zijn aangespannen heb je meestal helemaal geen zin meer om te eten. De spanning slaat dan letterlijk op de maag.

Deze verkramping bij de buik kan er daarnaast voor zorgen dat je misselijk wordt. Je hebt dan geen trek meer om te eten en eventueel moet je zelfs overgeven.

 

Angstig en zorgen door gespannen buik stress

Sommige mensen krijgen vervolgens stress van dit gevoel. Ze worden angstig “gaat het wel goed met me?” en juist deze gedachten kunnen er toe leiden dat je alleen maar meer spanning krijgt.

Vervolgens slaat deze spanning nog eens extra op de maag, waardoor je uiteindelijk misschien zelfs moet overgeven.

De organen waar het voedsel verder verteerd wordt zijn de darmen. Naast dat de gespannen buik door stress invloed kan hebben op de maag, kan deze spanning ook invloed hebben op de darmen.  

Spanning bij de darmen kan zorgen voor een onrustig en ongemakkelijk gevoel. Je krijgt bijvoorbeeld last van diarree en darmkrampen.

De meeste mensen herkennen deze spanning op de darmen. Zij gaan letterlijk aan de schijt (diarree) op het moment dat er een grote stressvolle situatie plaats vindt. De buik is dan dermate gespannen dat de organen in de buikregio verkrampen.

 

Hulp bij het herstellen van een gespannen buik stress

Samen ga ik met je kijken wat de oorzaak is van de opgebouwde stress. Als we de oorzaak helder hebben gaan we op zoek naar wat bij jou de spanning doet afnemen.

Soms is het daarvoor nodig dat er dingen worden verwerkt uit het verleden of dat het belangrijk is om beslissingen te maken in het hier en nu.

Ook gaan we actief met de stress in je lichaam aan de slag. Met behulp van oefeningen, aandacht en ademhalingsoefeningen zetten we de opgebouwde spanning weer in beweging. Waardoor de maag en darmwand tot ontspanning komen.

Samen aan de slag om je klachten bij je buik stress te verminderen? Ik wil je er graag bij helpen. 

Afspraak maken of meer informatie?

Contactformulier06-48115597rfh.tobe@gmail.com

 

Is stress ongezond?

Is stress ongezond?

Integendeel: ieder mens heeft juist een bepaalde hoeveelheid stress en spanning nodig om goed te functioneren. 

Lees meer
Traumatische ervaring

Traumatische ervaring

Wanneer is iets traumatisch? Welke therapie vormen zijn er? Hoe gaan die therapieën helpen om het trauma te verwerken?

Lees meer
Waardoor stress

Waardoor stress

Wat is de reden dat je stress ervaart? En hoe krijg je belasting en belastbaarheid weer in balans?

Lees meer