Hoe lang duurt stress?

Hoe langer en hoe steviger de stress duurt is des te meer tijd heeft het lichaam nodig om te herstellen. Het lichaam heeft altijd tijd nodig om te herstellen van een spanningsvolle situatie.

Wanneer je bijvoorbeeld hevig schrikt, zal je merken dat je hart sneller slaat, je handen zullen misschien trillen en je gaat zweten. Het duurt een tijdje voordat de stress reactie verdwijnt. En je dus weer de oude voelt.

Hoe langer en hoe steviger de stress duurt is des te meer tijd heeft het lichaam nodig om te herstellen.

 

Afspraak maken of meer informatie?

Contactformulier06-48115597rfh.tobe@gmail.com

 

 

Herstel van stress

Hoe lang stress duurt kan als volgt worden weergeven:

 

Hoe lang duurt stress?

Hoe lang duurt stress?

 

Wanneer het lichaam niet de kans krijgt om te herstellen, omdat de stress lang duurt of omdat er alweer een nieuwe stress bron is opgetreden.

Vind er een opeenstapeling van stress plaats (bijvoorbeeld stress op het werk, stress in de relatie, problemen met een kind wat stress geeft of omdat er alweer een nieuwe stress bron aanwezig is, kan je last krijgen van stress klachten die lang duurt.

 

Onvoldoende hersteltijd

Hoe lang stress duurt bij onvoldoende hersteltijd kan als volgt worden weergeven:

 

Hoe lang duurt stress? 2

Hoe lang duurt stress?

 

Naarmate de stress toestand langer duurt, is er meer tijd nodig om bij te komen. Voldoende tijd om te herstellen is dan noodzakelijk om negatieve gevolgen en de duur van stress periode te voorkomen.

 

  • Ga voor jezelf na waaraan je ongezonde stress voor jezelf kunt herkennen?
  • Wat zijn voor jou nuttige vaardigheden om stress om te buigen naar gezonde stress?
  • Wat zijn voor jou goede manieren om te ontstressen en te herstellen van stress?

Te weinig rust

Werk je vaak onder druk en neem je weinig rust, zijn de stress periodes van lange duur, dan bestaat de kans dat je lichaam onvoldoende tijd heeft goed te herstellen.

De herstelfase duurt dan steeds te kort, waardoor ‘nieuwe’ stress als het ware bij de oude wordt opgeteld. Zo neemt de inspanning die je ervaart langzaam toe. Hetzelfde geldt voor de intensiteit van de stress: hoe heviger deze is, des te langer het duurt om goed te herstellen.

 

Voldoende rust

Voldoende rust om spanning af te bouwen is dus nodig om te zorgen voor een goed herstel en het voorkomen van ongezonde stress. Ook lichaamsbeweging is erg belangrijk om stress klachten te voorkomen en de duur van de stress niet te lang op te bouwen. Waardoor er tijd komt om de opgebouwde arousel te laten afnemen.

 

Herstellen van stress

Naarmate de stresstoestand langer duurt, is er meer tijd nodig om bij te komen. Voldoende tijd om te herstellen is dan noodzakelijk om negatieve gevolgen stress te voorkomen.

Werk je vaak onder druk en neem je weinig rust, dan bestaat de kans dat je lichaam onvoldoende tijd heeft goed te herstellen. De herstelfase duurt dan steeds te kort, waardoor je ‘nieuwe’ stress als het ware bij het oude wordt opgeteld.

Zo neemt de inspanning die je ervaart langzaam toe. Hetzelfde geldt voor de intensiteit van stress: hoe heviger deze is, des te meer tijd je nodig hebt om goed te herstellen. Voldoende rust om spanning af te bouwen is dus nodig om te zorgen voor een goed herstel en het voorkomende van ongezonde stress. Ook lichaamsbeweging is erg belangrijk om stressklachten te voorkomen.

Praktijk gesloten
Heropening herfst 2024

Beste bezoeker / client,

De praktijk is gesloten wegens mijn sabbatical.

Na de zomer van 2024 wil ik mijn praktijkwerkzaamheden hervatten.
Dat zal zijn als ik een nieuwe ruimte heb gevonden en ingericht.

Als er een concrete openingsdatum is, zal dat hier vermeld worden.

Met hartelijke groet,

Rene Tobe

Praktijkhouder & therapeut

You have Successfully Subscribed!