Gespannen buik stress

Op deze pagina uitleg, 8 tips & informatie over mijn behandelwijze.

Als je onder spanning staat en stress ervaart, kan het gebeuren dat je onbewust de buik en het maaggebied onder spanning zet. De spieren rondom de buik worden dan aangespannen.

Om de spanning rondom de buikwand in beweging te krijgen kan je technieken gebruiken zoals actieve relaxatie, handoplegging en massage. Door deze technieken kan je opgebouwde spanning weer in beweging krijgen, waardoor de maag en darmwand weer tot ontspanning komt.

Bij de meeste mensen zijn na enkele sessies de buik klachten verdwenen.

Afspraak maken of meer informatie?

Contactformulier06-48115597rfh.tobe@gmail.com

 

Hoe om te gaan met een gespannen buik van de stress:

1. Probeer dieper uit te ademen. En laat een pauze na iedere uitademing. Hierdoor verleg je jouw focus en daarnaast werkt dieper uitademen stress reducerend.

2. Maak een torsi draai met het midden van de romp. Probeer rustig en ontspannen dieper uit te ademen. Probeer in beweging te blijven in plaats van de spanning vast te zetten.

3. Laat je algemene spanningsniveau dalen. Bijvoorbeeld door je je handen tot vuisten te ballen en daarna rustig die spanning weer los te laten.

4. Richt je aandacht op je voeten. Span de voeten aan de door enkels naar binnen te bewegen. Houd die spanning vast. Vervolgens voeten weer naar het midden brengen en navoelen. Daarna de enkels naar buiten bewegen en die spanning vast houden. Vervolgens die spanning weer loslaten en navoelen. Herhaal die eventueel een aantal keer.

5. Maak van je handen vuisten en klop rustig rondom het buikgebied. Probeer daarnaast telkens rustig en diep uit te ademen en daarna de adem weer toe te laten.

6. Besef dat deze symptomen van tijdelijke aard zijn. Wees er niet te bang voor. Probeer vooral met de spanning te werken door erin te bewegen en te ademen.

7. Probeer te blijven eten. Hoe moeilijk dat soms ook is. Probeer daarnaast ‘licht’ voedsel te eten, wat je makkelijker kan verteren zoals fruit en een salade.

8. Masseer je eigen buikwand. Je kan zachtjes wrijven afwisselen met stevig kneden. Door de buikwand weer in beweging te zetten, zullen de spieren meer ontspannen worden. Probeer niet te geforceerd te masseren, maar doe het met aandacht.

 

Stress en spanning rondom de buik (darmen en de maag)

Als je onder spanning staat en stress ervaart, zet je onbewust de buik en het maaggebied onder spanning. De spieren rondom de buik worden aangespannen. De gespannen buikspieren hebben invloed op hoe vrij de darmen en de maag kunnen bewegen.

De gespannen buik kan hierdoor ook boller worden en doordat de spieren rondom de buikregio zijn aangespannen kan de ademhaling verkrampt voelen. Dit proces op zichzelf staan kan weer een reden zijn tot extra stress.

De buik voelt gespannen, de maag gaat rommelen en je voelt je minder prettig. Juist dit minder prettig voelen rond de buikregie leidt tot een ongemakkelijk en vervelend gevoel.

 

gespannen-buik-stress-type-buik

Gespannen buik stress buik type

 

Overgeven of niet meer kunnen eten van de stress

Als  je buik gespannen is door stress en de spieren rondom de maag zijn gespannen heb je meestal helemaal geen zin meer om te eten. De spanning slaat dan letterlijk op de maag.

Deze verkramping bij de buik kan er daarnaast voor zorgen dat je misselijk wordt. Je hebt dan geen trek meer om te eten en eventueel moet je zelfs overgeven.

Sommige mensen krijgen vervolgens stress van dit gevoel. Ze worden angstig “gaat het wel goed met me?” en juist deze gedachten kunnen er toe leiden dat je alleen maar meer spanning krijgt. Vervolgens slaat deze spanning nog eens extra op de maag, waardoor je uiteindelijk misschien zelfs moet overgeven.

De organen waar het voedsel verder verteerd wordt zijn de darmen. Naast dat de gespannen buik door stress invloed kan hebben op de maag, kan deze spanning ook invloed hebben op de darmen.  Spanning bij de darmen kan zorgen voor een onrustig en ongemakkelijk gevoel. Je krijgt bijvoorbeeld last van diarree en darmkrampen.

De meeste mensen herkennen deze spanning op de darmen. Zij gaan letterlijk aan de schijt (diarree) op het moment dat er een grote stressvolle situatie plaats vindt. De buik is dan dermate gespannen dat de organen in de buikregio verkrampen.

 

Bolle buik, gespannen buik stress

Bolle buik, gespannen buik stress

 

Haptotherapie helpt bij een gespannen buik

Haptotherapie helpt om de spanningsklachten rondom de buik te verminderen. Hierbij maak ik gebruik van methodieken zoals actieve relaxatie, handoplegging en massage technieken.

Met behulp van mijn handen laat ik de opgebouwde spanning weer in beweging komen, waardoor de maag en darmwand weer tot ontspanning komt. Bij de meeste mensen zijn na enkele sessies de buik klachten verdwenen.

Lukt het niet om je klachten te verminderen? Ik wil je er graag bij helpen. Voor meer informatie en voor het maken van een afspraak neem je contact op met 06-48115597 of mail naar rfh.tobe@gmail.com.

Praktijk gesloten
Heropening herfst 2024

Beste bezoeker / client,

De praktijk is gesloten wegens mijn sabbatical.

Na de zomer van 2024 wil ik mijn praktijkwerkzaamheden hervatten.
Dat zal zijn als ik een nieuwe ruimte heb gevonden en ingericht.

Als er een concrete openingsdatum is, zal dat hier vermeld worden.

Met hartelijke groet,

Rene Tobe

Praktijkhouder & therapeut

You have Successfully Subscribed!