Yoga

Tijdens de yoga lessen leer je de aandacht te richten, dieper uit te ademen richting de buik en het middenrif te ontspannen. Door yoga met regelmaat te beoefenen kan je evenwicht vinden tussen spanning en ontspanning.

Door tijdens de yogahoudingen dieper uit ademen naar de buik en na de ademhalingsoefening het natuurlijke ademritme weer toe te laten, wordt zowel de adem als het denken rustiger. Dit draagt bij om tot een diepe ontspanning te komen.

Slechts € 10,- voor een yoga proefles.
Inschrijven of meer informatie?

Aanmeldformulier06-48115597rfh.tobe@gmail.com

 

Voor wie is yoga geschikt?

Bijna iedereen kan meedoen bij de yoga lessen in Hillegersberg-Schiebroek. Een goede conditie of lenig lichaam is geen vereiste voor de yoga lessen. Als je rustig blijft oefenen binnen jouw eigen mogelijkheden komt conditie en lenigheid vanzelf.

Tijdens de yogalessen vind ik het veel belangrijker dat je leert werken binnen jouw mogelijkheden. Naar mijn inzien gaat het bij het beoefenen van yoga om bewust te leren ervaren waar er in het lichaam blokkades zitten en hoe je met deze blokkades kan leren werken.

Indien je op dit moment zeer zware lichamelijke klachten hebt, waardoor je niet kan liggen of met moeite kan staan, is het verstandig om eerst van te voren contact met mij op te nemen. In overleg kan ik dan samen met jou bepalen wat ik voor jou kan betekenen.

 

  • Rug-, nek- en schouderklachten
  • Hyperventilatie
  • Depressie en somberbeid
  • Burnout klachten
  • Het beperkt voelen in het dagelijkse functioneren
  • Angstklachten
  • Stress en spanningsklachten zoals hoofdpijn en migraine
  • Maag- en darmklachten en buikpijn
  • Verslaving

Yoga bij rug-, nek- en schouderklachten

In onze westerse wereld behoren rugpijn, nekpijn en schouderpijn tot de meest gehoorde lichamelijke klachten. Veel mensen hebben een baan die lichamelijk veel van hun vraag.

De meeste mensen leiden daarnaast grotendeels een zittend leven. Je zit of op het werk, achter de computer, in de auto of onderuit gezakt achter de tv. De meeste mensen ervaren daarnaast stress. Deze stress heeft vaak invloed op pijnsensaties in de wervelkolom, waardoor rugpijn, nekpijn, en schouderpijn tot de meeste gehoorde lichamelijke klachten horen.

Vooral de combinatie van zittende activiteiten en stress zorgt voor een verkeerde en ongezonde lichaamshouding. Deze voortdurende spanning zorgt ervoor dat je je schouders hoog optrekt en naar voren gaan hangen.

Een onnatuurlijke curve van de nek bij het turen naar je computerscherm. Verkrampte spieren, verwaarloosde buik- en rugspieren die voor behoorlijk veel ongemak en pijn kunnen zorgen.

 

Yoga helpt voor souplesse en kracht in rug, schouders en nek

De yoga houdingen maken de wervelkolom, alle gewrichten en spieren soepel en de organen worden door de verschillende lichaamshoudingen uit verknelde posities.

Doordat we tijdens de yoga actief en bewust met de lichaamshouding aan de slag gaan, wordt de lichaamshouding positief beïnvloed. Je conditie wordt verbeterd en de yoga houdingen hebben een positief effect op uw psychisch en lichamelijk welzijn.

De yoga lessen zijn een goede aanvulling en ondersteuning op de behandelingen fysiotherapie, manuele therapie en/of oefentherapie Mensendieck. En natuurlijk doen we ademhalingsoefeningen om de hele ademhalingsbeweging van de wervelkolom in werking te zetten en zo te komen tot een algehele ontspanning.

 

Hyperventilatie heeft vaak een link met stress

Normaal ademen we 12-15 keer per minuut. Bij hyperventilatie komt deze frequentie hoger te liggen, waardoor er een disbalans ontstaat tussen de zuurstof en koolstofdioxide in je lichaam.

Hyperventilatie heeft vaak een link met stress, angst of een andere emotionele druk te maken. Door te ontdekken wat de link is tussen jouw ademratio en stressmomenten, kun je er gemakkelijker mee omgaan door je adem te beïnvloeden zodat deze niet boven de 15 keer per minuut komt.

 

Ademhalingsoefeningen voor hyperventilatie

Een oefening die tijdens de yoga les terugkomt om anders te leren omgaan met hyperventilatie is het vertragen van de ademhaling.  Bij deze ademhalingsoefening vertragen we de uitademing door twee keer langzamer uit te ademen dan dat we inademen.

Op deze manier haal je minder vaak adem en ontspan je je automatisch. Bijvoorbeeld 4 tellen inademen en 8 tellen uitademen. Op deze manier adem je ongeveer zes keer per minuut.

Een andere ademhalingsoefening om te leren omgaan met hyperventilatie is het vasthouden van de adem, zodat je de adem tot rust brengt. We ademen bij deze oefening rustig in en houden daarna de adem 1-4 seconden vast waarna we daarna rustig (twee keer zo langzaam als de inademing) uitademen.

Daarna blijven we 1-2 seconden leeg, waarna we weer inademen. De duur van het vasthouden van de adem gaat na langdurig oefenen steeds beter, waardoor je een hyperventilatie steeds beter kan doorbreken.

 

Yoga bij depressie

Yoga is effectief bij depressie klachten. Door yoga te beoefenen wordt je meer ontspannen, je hebt minder last van (depressieve) gedachten en (depressieve) emoties.

Je leert om je aandacht te richten en bewust lichaam, geest en denken te ontspannen. Doordat yogatechnieken snel en diep doorwerken, zal je je na de eerste yogales al wat meer ontspannen voelen. Als je yoga blijft beoefenen zullen de klachten van je depressie afnemen.

 

Yoga bij verslaving

Als je verslaafd bent heb je geen controle meer op de keuzes die je maakt. Je hebt het gevoel te worden geleefd en dat het verslavingsgedrag je overkomt. Om weer grip op je leven te krijgen is het belangrijk dat je leert herkennen wanneer verslavingsgedrag opkomt.

Voor het verslavingsgedrag zijn altijd bepaalde emoties, gedachten en gedragingen vooraf gegaan. Echter doordat je zo gefixeerd bent herken je deze patronen niet meer. Je bent alleen maar bezig om het verslavingsgedrag te bereiken.

Door yoga te beoefenen kan je bewuster worden van deze automatische verslavingspatronen. Daarnaast train je het volhouden van de aandacht en discipline.

Discipline en het kunnen verleggen van de aandacht zijn zeer belangrijke vaardigheden om anders met verslavingsgedrag te leren omgaan. Ook mindfulness kan zeer effectief zijn bij verslaving. 

Praktijk gesloten
Heropening herfst 2024

Beste bezoeker / client,

De praktijk is gesloten wegens mijn sabbatical.

Na de zomer van 2024 wil ik mijn praktijkwerkzaamheden hervatten.
Dat zal zijn als ik een nieuwe ruimte heb gevonden en ingericht.

Als er een concrete openingsdatum is, zal dat hier vermeld worden.

Met hartelijke groet,

Rene Tobe

Praktijkhouder & therapeut

You have Successfully Subscribed!